Kraamtradities

Kraamtradities zijn gebruiken die uit het verleden stammen. En ook al is er heel wat veranderd de afgelopen eeuwen, sommige gebruiken zie je nog steeds terug. Zoals de beschuit met muisjes.

Beschuit met muisjesbeschuit met roze muisjes

Het eten van beschuit met muisjes is een gewoonte die stamt uit de negentiende eeuw en het was oorspronkelijk alleen weggelegd voor de rijkere lagen van de bevolking. De muisjes staan symbool voor de vruchtbaarheid. De gewone mensen aten witbrood met suiker om een geboorte te vieren.

 

Blauw en roze

kraampakketten blauw en rozeVroeger was men vaak blijer met een zoon dan met een dochter. Een zoon zette de naam en familiestamboom voort. Mensen geloofden dat ze boze geesten op zouden roepen als ze hun blijheid zouden laten merken. Ze beschermden hun zoon daarom met de kleur blauw. Blauw is tenslotte de kleur van de hemel, van de lucht. Het is onbekend waarom  de kleur roze bij meisjes hoort. Hier bestaan verschillende verklaringen voor.

Kraammand

kraammand beerEen kraammand is traditioneel een mand met 8 cadeautjes erin. Zo kan de kersverse moeder iedere dag van haar kraamweek een pakje openmaken. Het is leuk om ook kadootjes voor de kersverse ouders  aan de mand toe te voegen om af te wisselen met de kadootjes voor de baby.

Kandeel en Kraamanijs

Kandeel en kraamanijs zijn traditionele kraamdranken, echte kraamtradities dus..

kandeelKandeel wordt vanaf de 17e eeuw bij een kraamfeest geschonken. In vroeger tijden werd kandeel zelfgemaakt; inmiddels is het ook te koop bij de slijter. Volgens de traditie moet de vader de kandeel roeren met een pijpje kaneel, in aanwezigheid van de kraamvisite. De kraamheer draagt daarbij een zijden mutsje met linten van de kraamvrouw. Het ritueel zou de boze geesten bij moeder en kind moeten verdrijven. 

kraamanijsKraamanijs is in feite een vloeibare, alcoholische variant van de beschuit met muisjes. Rond de zeventiende eeuw werd het direct na de bevalling door de baker aan de kraamvrouw geschonken. Anijs had de reputatie dat het de baarmoeder na de geboorte snel tot de oorspronkelijke grootte kon terugbrengen, en zou bovendien zou het de boze geesten bezweren.